Törmäsin 2024 sosiaalisessa median erittäin niche sisältöön, jossa näin kuitenkin huomattavasti potentiaalia. Kysessä on UGC-markkinointi. Lokakuussa 2024 etsiessäni alustaa, joka kokoaa yhteen UGC-sisällöntuottajat totesin, että sellaista ei ole tai ne ovat kökköjä. Ymmärsin, että etsiessään suomalaisia UGC-sisällöntuottajia, yrityksen hakevat hakusanalla ”UGC Suomi”. Hakukoneoptimointiin perehtyneenä, nappasin domainin ugcsuomi.fi, joka sopiva myös pian syntyvän alustan nimeksi ja brändiksi.
Napatessani verkkotunnuksen, en vielä ollut tietoinen, miten haluaisin alustan tarkalleen toimivan, mitä se maksaisi ja miten se tuottaisi tuloja. Nämä kuitenkin selkeentyivät pian joulukuussa 2024, kun aloin kehittää mahdollisimman helppokäyttöistä UGC-portaalia.
Mitä UGC tarkoittaa?
User-generated content (UGC), eli käyttäjien tuottama sisältö, on sisältöä, jonka luovat yrityksen tai brändin asiakkaat, fanit tai seuraajat. UGC-materiaali on markkinoinnissa erityisen arvokasta, koska se on autenttista ja luotettavaa, ja se voi merkittävästi vaikuttaa brändin näkyvyyteen, mieleen muistumiseen ja uskottavuuteen.
UGC-portaalin suunnittelu ja kehittäminen alkaa
Joulukuussa 2024 sivuston UGC Suomi suunnittelu alkoi. Tein sivustoa vapaa-ajalla harrastusmielessä, pitäen kuitenkin mielessä, että sivuston ideassa on potentiaalia.
Suunnittelin ensin sivuston ulkoasun, jonka jälkeen aloin kehittämään sen teknistä toteutusta. Ulkoasu on kehitetty täysin Visio Sites Oy toimesta. Sivuston suunnittelu alkoi rakenteen ja hierarkian suunnittelusta, jonka jälkeen siirryttiin värien kautta logoon. Väreiksi päätyivät modernismia, nykyaikaa ja helppoa lähestymistä huokuvat vaaleanpunainen ja -sininen. Värejä käytetään myös liukuväreinä sivuston eri elementeissä.

UGC Suomi väripaletti, jossa esitelty pääväri, toissijainen väri ja näiden eri vahvuudet.

UGC Suomen yksinkertainen, modernin minimalistinen logo
Sivusto on kehitetty WordPress sisällönhallintajärjestelmän päälle, joka mahdollistaa sivuston helpon muokkaamisen, hakukoneoptimoitujen sisältöjen lisäämisen ja lisäosien avulla lähes kaikenlaisten ominaisuuksien käyttöönoton.
Sivuston teknisessä kehittämisessä, jotka mahdollistavat dynaamisen sisällöntuottamisen ja -hallinnan on käytetty lisäosia, kuten Advanced Custom Fields Pro, Frontend Admin Pro, Elementor Pro sekä joitain itse koodattuja, räätälöityjä lisäosia.
Pieni tiimi kerätään projektin ympärille
Joulukuun lopussa juttelimme Gabrielin, toisen kauppatieteiden opiskelijan kanssa UGC Suomesta. Gabrielilla oli intoa lähteä projektiin mukaan. Ensimmäinen miitti sivustoon liittyen meillä oli Tammikuun alussa. Tapaamisen aikana päätimme ottaa projektiin mukaan vielä kolmannen kaverin, kauppatieteitä opiskelevan Matiaksen.
Nyt meillä oli kasassa hyvä, erilaiset vahvuudet omaava tiimi ylläpitämään UGC Suomea.
UGC portaali julkaistiin
Keräsimme tammikuun loppupuolella muutaman testikäyttäjän, jotka antoivat palautetta sivustosta. Palautteiden avulla teimme vielä viimeiset viilaukset ennen sivuston varsinaista julkaisua.
Sivusto julkaistiin tammikuun lopussa, jolloin asetimme tavoitteeksi, että helmikuun aikana sivustolle saataisiin kerättyä yhteensä 100 UGC-sisällöntuottajaa.
Tarkoitus on saavuttaa mahdollisimman suuri orgaaninen näkyvyys verkkosivustolle hakukoneoptimoinnin avulla. Käytimme hyväski sisältömarkkinointia, jossa tuotetaan kuluttajille aidosti hyödyllistä sisältöä, joka saattaa johtaa epäsuorasti meita hyödyttäviin liideihin.
UGC Suomen ensimmäinen kuukausi
Ensimmäinen kuukausi oli UGC Suomi verkkosivustolle menestys ja pääsimme asettamiimme tavoitteisiin. Sivusto sai yli 3500 näyttökertaa hakukoneissa, yli 2000 uniikkia vierailijaa, yli 100 rekisteröitynyttä sisällöntuottajaa sekä muutaman yhteydenoton yrityksiltä sisällöntuottajille. Olemme hakukonenäkyvyyden tuloksiin tyytyväisiä ottaen huomioon tuoreen domainin sekä toistaiseksi vähäiset back-linkit. Sivuston kehittäminen jatkuu.